A megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása II. rész

A “A megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása” című cikkben kifejtettük, hogy milyen tényezők alapján válassza ki a megfelelő ingatlanközvetítőt. Most pedig szeretnénk még jobban belemerülni ebbe a témába, hogy Önt biztosan ne érje csalódás.

Manapság már egyre több az ingatlanközvetítő, ami azt jelenti, hogy vannak igazán becsületes szakemberek, valamint kóklerek is. A különbség köztük az, hogy az előbbi általában csak ebből él, és mivel már évek óta ezzel foglalkozik, rendelkezik azzal a szakmai tapasztalattal és rutinnal, ami valós értéket képviselhet egy ingatlan eladásának folyamatában. Míg az utóbbi csak mellékesen csinálja ezt napi 1-2 órában, és nagy valószínűséggel csak a pénz motiválja. Ezt a munkát pedig szinte lehetetlen mellékállásban végezni. Hiszen mindig az ügyfél rendelkezésére kell állni, mindig elérhetőnek kell lenni. Általában ezek a mellékvágányon futó ingatlanosok “piszkítják” be ennek a szakmának a jó hírnevét, de előfordulhat főállásban lévő kókler ingatlanosok is. Ők károsítják meg a tulajdonosokat, így egyre több az ingatlan-sérült ember Magyarországon. Nekik nem sikerült kiválasztani a megfelelő értékesítőt. Azonban ha Ön elolvassa a következő pontokat – hogy melyek az igazi szakmabeli ingatlanközvetítő ismérvei – nagy eséllyel jól fog dönteni.

Megbízható ingatlanközvetítő, ingatlanszakértő ismervei

Érdemes utánajárni, hogy melyik cégnél dolgozik az ügynök, szerepel-e a helyi hatósági (ingatlanközvetítés, ingatlanvagyon-értékelés című) nyilvántartásban, amelyet itt tud megnézni: https://ph-app.hivatal.miskolc.hu/HatLista/Start.asp

Leinformálható helyen dolgozik

Ellenőrizze le, hogy rendelkezik-e irodával, szerepel-e interneten a cége, és hogy a weboldala valóban ismert és megbízható-e. Egy szépen elkészített weboldal, megfelelő tartalommal már elég meggyőző lehet.

Egy megbízható ingatlanos bérel vagy a tulajdonában áll egy saját iroda. Ugyanis fontosnak tartja, hogy legyen egy olyan hely, ahol az ügyfél leülhet, ahol megnézheti a kínálatot és nyugodtan elmondhatja az igényeit. Maga a helyiség már sokat elárul a cégről. Ezért a profi értékesítők ügyelnek arra, hogy mindig tisztaság legyen, meglehetősen modern legyen a berendezés és mindig legyen hova leülniük az érdeklődőknek. De ugyanez elmondható az ügynök megjelenéséről és autójáról. Ha rendezett, tiszta, ápolt, akkor biztosan jó helyen jár.

A tulajdonos rengeteg stresszt, időt és pénzt spórolhat meg egy jó szakemberrel, a vevő pedig hamar megtalálhatja álmai otthonát. Ez mindenkinek érték. Inkább megéri kifizetni az ingatlanos szaktudását, mint hibázni és ráfizetni.

Ismeri a helyi piacot

Aktív a helyi piacon, ismeri a helyi sajátosságokat árakat az esetleges értékesítést befolyásoló tényezőket és a vevői igényeket. Más városban élő és dolgozó ingatlanos kevésbé van tisztában ezekkel az információkkal, így csak általános hirdetést tud készíteni az ingatlanáról. Áralkunál is kevésbé fog tud érvelni.

Kiváló hirdetéseket készít

Mindenképp tanácsos felmenni az internetre és megnézni, hogyan hirdet az ingatlanközvetítő. Amennyiben a hirdetések magas színvonalúak; minőségi fotók készültek, alaprajz megtalálható a hirdetésben, 3D ingatlansétára is van lehetőség, vagy éppen videó szerepel a hirdetésben, úgy biztos lehet abban, hogy egy igazi, munkájára igényes, vérprofi ingatlanközvetítővel van dolga. 

Szimpatikus

Már az első pillanatban kiderülhet, hogy szimpatikus-e a leendő ingatlanközvetítője. Telefonálás alapján ki lehet szűrni, hogy ki az, aki a szívén fogja viselni az ügyét. Amennyiben azonnal felveszi a telefont, vagy rövid időn belül visszahívja, már jó jel, hogy nem fog csalódni. Ezután személyes találkozót vagy videó hívást beszél meg Önnel, amikor nyugodt körülmények között tudnak beszélgetni. Ekkor az ügynök megkérdezi az ingatlan eladás okát, a lehetséges befolyásoló tényezőket, valamint a további elképzeléseiről is egyeztetnek. Alaposan felméri, hogy kinek mire van szüksége, mit szeretne: gyorsan eladni vagy kivárni és drágábban értékesíteni. Majd ezen információk alapján kutatja fel a lehetőségeket. Ne feledje: egy jó ingatlanügynök egyben jó tanácsadó is!

Tapasztalt, profi ingatlanközvetítő

Felmér és becsül

A piaci és szakmai tapasztalatai alapján kimegy és felméri, felbecsüli az ingatlan aktuális piaci értékét és javaslatot tesz a reális eladási árra és az értékesítési stratégiára.

Tanácsot ad, ellenőriz

Ellenőrzi az ingatlan tulajdoni lapját, majd tanácsot ad az esetleges elvégzendő földhivatali ügyintézéshez.

Fotóz és rajzol

Kiváló minőségű fotókat, videót, alaprajzot és leírást készít, ami nélkülözhetetlen a minél gyorsabb és magasabb árú értékesítéséhez. Ez azért kiemelten fontos, mert az érdeklődők nagy része kép alapján dönt, hogy tetszik-e neki az ingatlan.

Hirdet és kiajánl

Az ingatlanokat a mérvadó hirdetési portálokon kiemelt felületen hirdeti, valamint kiajánlja azokat a potenciális kereső ügyfeleknek mindaddig, amíg az adásvételi szerződés létre nem jön.

Tanácsot ad hitelnél

Segít a hitelügyintézés lebonyolításában, az összes szóba jöhető finanszírozási forma felmutatásával vagy a megfelelő bank független hitelügyintéző bemutatásával.

Segít az adásvételnél

Koordinálja az adásvételi szerződéskötést, figyel minden apró részletre.

Figyelem! Ha nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni akkor, Önnek kell körültekintőnek lennie!

Sajnos egyre több az olyan ingatlanos, aki nem szívvel-lélekkel űzi ezt a szakmát,  hanem csak a pénz motiválja. Nekik aztán semmi sem szent! Ígérnek fűt-fát, majd semmi eredmény. Meglehetősen rámenősek, így észnél kell lenni, amikor egy ilyen típusú ingatlanossal beszél. 

Ha mint eladó találkozik vele, ez lehet az egyik legvonzóbb szövege: 

  • „Ezt az ingatlant sokkal drágábban is el lehet adni, csak írja alá a megbízási szerződését.”
  • „Nálam sorban állnak a vevők az ilyen ingatlanra. Pont most adtam el a környéken egy hasonlót.” 
  • „Önnek ez nem kerül semmibe, majd ráteszi a jutalékát az Ön hirdetési árára.”
  • „Két hét alatt eladja az ingatlant.” 

Ezeknél az eseteknél az ingatlanos valószínűleg telefonon hívja fel az ügyfelét, és azonnal időpontot szeretne egyeztetni vele. De az is előfordulhat, hogy mint potenciális vevő jelentkezik be. Mindenképpen legyen körültekintő, ha az előbb felsoroltakkal találkozik. Valamint vegye észre, ha egyértelműen csak a megbízási szerződés aláírattatása a cél.

Ha pedig vevőként találkozik vele, ezt mondhatja:

  • „Ez a megbízás még a fiókban van. Ön lehet az első, aki megtekintheti. Ezek az ingatlanok még nincsenek meghirdetve.” 
  • „Nagyon kapós ingatlan, sokan érdeklődnek rá, azonnal döntenie kell, ha megtekintette.” 

Meglehetősen kecsegtetőek ezek a szavak, de gondoljon bele, hogy vajon mennyire reálisak. Melyik eladó lenne boldog attól, hogy az ingatlanát nem ismertetik meg megfelelően a vevők szélesebb körével?

A nem megfelelő szakember nem tájékoztatja a tulajdonost, ha az ingatlan túl drága, meg akkor sem, ha túl olcsó. Nem tesz semmi javaslatot a sikeres eladás érdekében.

Amennyiben úgy érzi, hogy azt hallja, amit hallani akar, és bármit bármi áron elvállal az ingatlanos, akkor szinte biztos, hogy a megbízás gyűjtés a cél, a gyakran elég egyoldalú együttműködés aláírása után persze a jutalék megszerzése a fő cél, különböző értékesítési fogásokon keresztül. Kerülje el az ilyen ingatlanosokat!

Kérjük, ne általánosítson

Tudjuk, hogy ma már rengeteg az ingatlanközvetítő a piacon, így egyre kevésbé elismert ez a szakma. De kérjük ne általánosítson, mert igenis vannak jó szakemberek. Mi segíteni szeretnénk és a célunk az, hogy ne kelljen átélnie az értékesítéshez tartozó rengeteg stresszt. Mi lebonyolítjuk az egész folyamatot, így Önnek már csak a szerződéskötéskor lesz dolga. Az ingatlanközvetítés nem csak a hirdetésfeladásból áll. Ez egy összetett szakma, amelyhez elengedhetetlen a felkészültség, a tudás, a tapasztalat, a szorgalom és a kitartás.

Plusz három jó tanács:

  • Ne írjon alá senkinek semmilyen megbízási szerződést azonnal mindaddig, amíg meg nem győződött az ingatlanközvetítő munkájáról.
  • Nem kell feltétlenül valakit azért megbíznia, mert ismerős vagy egy ismerős ajánlotta. Ha nem szimpatikus vagy nem készít kiváló hirdetéseket, inkább mondjon nemet.
  • Ne feledje, az ügynökök sem tudnak mindenben segíteni. Például áron felül szinte lehetetlen ingatlant eladni.
  • Amennyiben szeretne személyre szabott szolgáltatást és kiemelt figyelmet kapni, döntsön a weboldal és a hirdetések minősége, valamint Google ajánlások vagy a Facebook csoportokban található ajánlások alapján, továbbá hallgasson az ösztöneire az első benyomás alapján.