A megfelelő ingatlanközvetítő kiválasztása

Sajnos az ingatlanközvetítés egyre inkább egy felhígult szakma, így egyre bizalmatlanok mind az eladók, mind a vevők a sok rémtörténetnek köszönhetően. Emiatt ma már rengetegen gondolják úgy, hogy az ingatlanközvetítők munkájára nincs szükség, nélkülük is el tudják adni a lakásukat. Persze, amennyiben egy hirdetés jól van összetéve, és az ingatlan megfelelően van beárazva, valamint jó helyen van hirdetve, úgy jó eséllyel el lehet adni az ingatlant. Viszont egy szakmailag felkészült ingatlanos csökkentheti a kockázatokat, felgyorsíthatja az egész procedúrát, mindemellett tengernyi stresszt vehet le a válláról.

Milyen egy jó ingatlanközvetítő?

Őszinte

Elsősorban őszinte. Nem akarja megtéveszteni a vevőt, az eladót. Ha bármit levon a lakás értékéből, azt azonnal közli, az eladónak a reális árat mondja, alaposan felméri a lakást és profi képeket készít. Ha észreveszi ezt a precizitást, akkor nincs mitől tartania. Az Ön ingatlanosa komolyan foglalkozik az eladással.

Barátságos, mindig, mindenhol

Egy kellemes személyiségű ingatlanos mindig figyel, minden helyzetre. Ugyanis az eladók, vevők messzemenő következtetéseket vonhatnak le abból, hogy az ingatlanszakértő hogyan viselkedik egy-egy szituációban. Például: hogyan viselkedik a pincérrel, hogyan kezeli az úton szabálytalankodó autóst. De más hétköznapi helyzet is előfordulhat, ahol ha az ingatlanos agresszívan nyilvánul meg, elmarad az udvariasság, kedvesség, akkor az ügyfele is azt gondolhatja, hogy vele is így fog bánni.

Van irodája

Egy megbízható ingatlanközvetítőnek van irodája. Fontosnak tartja, hogy Ön, mint ügyfél, helyet tudjon foglalni, meg tudja tekinteni a kínálatot, nyugodtan meg tudják beszélni az Ön igényeit. Már maga a helyiség sokat elárulhat a cégről; amennyiben tiszta, jó állapotú bútorokkal berendezett, igényesen kialakított, úgy kevésbé van félnivalója. 

Szinte mindig elérhető

A jó ingatlanos folyamatosan kapcsolatot tart mind a vevővel, mind az eladóval. Tájékoztatja őket az aktuális helyzetekről, javaslatokat tesz, hogyan lehetne hatékonyabb az eladás. Készségesen válaszol a vevő és az eladó kérdéseire, utánanéz minden apró részletnek.

Az ingatlanközvetítés nem egy nyolcórás munka. Egy profi ingatlanos szinte egész nap elérhető, mobiltelefonja mindig be van kapcsolva. Sűrűn figyeli az e-mailjeit, a honlapra érkező kérdéseket is és válaszol is azokra. Az egyetlen kivétel, amikor az ügyféllel tárgyal. Ekkor kizárólag csak vele foglalkozik.

Felkészült

Egy magának felkészültnek gondolt ingatlanos mindig hord magánál lézeres távolságmérőt, jó minőségű fényképezőgépet és minden olyan anyagot, ami szükséges lehet, mint például megbízási szerződést, meghatalmazást, kulcsátvételi elismervényt stb. Érzékeli az égtájakat, szükséges esetén alaprajzot is tud készíteni a helyszínen. Ha pedig szeretne még jobban megbizonyosodni szakmai tapasztalatáról, úgy feltehet neki keresztkérdéseket a környékről is.

Ápolt, jó kisugárzása van

Pár perc alatt kiderülhet egy közös beszélgetés során, hogy a megbízott közvetítő képes lesz-e olyan hozzáállással beszélni a leendő érdeklődőkkel, akiket meg tud győzni a lakás eladásával. Amennyiben ingatlanosa igényesen van felöltözve, nyíltan beszél Önnel, szívesen mesél az eddigi tapasztalatairól, próbálja Önt megismerni, igyekszik a közös pontot, hangot megtalálni Önnel, akkor ő egy igazán jól kommunikáló, a munkáját lelkiismeretesen végző ingatlanközvetítő.

Plusz pontot jelenthet a bizalom javára, ha nem dohányzik, és nem fújja be magát erős illatszerrel, hiszen ezek taszítóak is lehetnek. Mindig tart magánál és az irodájában mentolos cukorkát a kellemes beszélgetés érdekében.

Vannak még becsületes ingatlanközvetítők

Sajnos valóban igaz, hogy egyre többször hallani ingatlanos csalásokról, azonban fontos tudni, hogy ez is egy olyan szakma, mint a legtöbb hivatás: van aki tisztességtelenül űzi, míg más szívvel-lélekkel, tisztességesen dolgozik nap mint nap. Viszont, ha sikerült megtalálnia a megfelelő szakembert, úgy sokkal nagyobbat profitálhat, mintha egyedül vágna bele az ingatlan értékesítésbe.

Cikkünket hamarosan folytatjuk! 

One Comment

Comments are closed.