Ingatlan kifejezések, amelyeket érdemes tudni, I. rész

Számos kifejezés létezik ingatlan témakörben, amellyel nem vagyunk tisztában vagy éppen rosszul használjuk. Azonban lakásvásárlás során egyáltalán nem mindegy, mit jelentenek egyes kifejezések. Ha nem szeretné, hogy megtévesszék egy ingatlan bemutatása során, úgy érdemes tudnia a következő ingatlannal kapcsolatos kifejezéseket:

Garzonlakás

Alapterülete kicsi, maximum 40 négyzetméteres, fél- vagy egyszobás kislakás. Általában az egyedülállóak és a fiatalok döntenek garzonlakás mellett. Ebben megtalálható egy fürdő, WC, valamint egy külön kiskonyha, elválasztva a szobától.

Stúdiólakás

Manapság nagyon divatos kifejezés, azonban sokan tévesen használják, hiszen a garzonlakás megfelelőjeként nevezik meg. Azonban a stúdiólakás jellegzetessége, hogy egy légterű helyiségről van szó. Amint belépünk a lakásba, egy helyen láthatjuk a konyhát, az előszobát, és a hálószobát. Van, ahol még a fürdőszoba sincs külön leválasztva fallal. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a stúdiólakás is hasonlóan kicsi, mint egy garzon. Azonban nem feltétlen kis alapterületű, akár 70-80 négyzetméteres is lehet, bár ilyennel ritkábban találkozhatunk.

Loft vagy loftlakás

Ez a kifejezést főleg az Egyesül Államokban használják, azonban Angliából indult és fő származási kiindulópontja pedig a párizsi padláslakások. A loftok elsősorban üzemcsarnokokból, raktárakból, gyárépületekből kialakított lakások. Általában hatalmas, összefüggő belső terekről van szó (100-150 négyzetméter), de szinte bármekkora lehet. Egy loftlakás akkor számít igazán divatosnak és menőnek, ha minél minimalistább és indusztriáliasabb. Tehát nem tűnik el az eredeti gyárépület tulajdonságai és nem osztják szét a tereket helyiségekre, minden marad egy légtérben. A belmagasság hatalmas, körülbelül öt méter, és látható mindenféle eredeti anyag, mint a beton, az acél, az üveg, de még a régi csövek és vezetékek is.

Manapság már inkább a luxus kategóriába tartozik ez a fajta lakás, és egyre népszerűbbek hatalmas méreteik és belmagasságuk miatt.

Szuterén, szuterénlakás

Jelentése: alagsor- vagy pincelakás. Korábban a szuterénszintet a szecessziós villák cselédlakásai foglalták el. Jellemzője, hogy a helyiség padlója a talajszint alatt van. Nem teljesen egy emelet szintjével van lejjebb, azonban még így is normál méretű ablakokkal rendelkezik.

Fő előnye, hogy kedvező áron megvásárolható, valamint a rezsi költségek is alacsonyak, hiszen télen melegebbek, nyáron pedig hűvösebbek, mint az emeleti lakások.

A szuteréneknek alacsony a belmagasságuk, így aki szereti a kuckós hangulatot, annak jó választás lehet ez a fajta lakás.

Zártkerti ingatlan

Bár ez a kifejezés már megszűnt 1987-ben, mégis számos tulajdonlapon szerepel  a “zártkert” kifejezés. Zártkerthez tartozik a településhez tartozó szőlő, gyümölcsös, pince, és bármilyen más gazdasági vagy pihenő célú épület.

A zártkerti ingatlanok legtöbbször a lakott területek közvetlen közelében találhatók, még a településhez tartoznak. Ezek a telkek kisebb beépíthetőséggel rendelkeznek, és a rajta található ingatlanok nem feltétlenül lakhatási céllal épültek. Így kijelenthető, hogy a zártkertek kisebb alapterülettel és nem teljes komforttal rendelkeznek. Azonban kedvező áruk miatt egyre keresettebbek lakhatás céljából, de még sokan ténylegesen nyaralóként használják őket.

A zártkerti ingatlanok közül a legnépszerűbbek az adott városhoz vagy településhez közel elhelyezkedő, lakható méretű (40-60 négyzetméter) hétvégi nyaralóházak, amelyekben a víz és a villany be van vezetve.