7+1 tipp, hogyan varázsolhatja szebbé ingatlanfotóit

Miért fontosak a kiváló ingatlanfotók?

Mert a jó képek kiemelkednek a többi hirdetés közül, így hamarabb kattintanak rá, ezzel felgyorsítva az eladást.

A kifogástalan minőségű és a megfelelő szögből készített képek alapján a leendő vevő könnyen és gyorsan el tudja dönteni azt, hogy az adott ingatlan az ő elképzeléseinek és igényeinek megfelel-e. Tehát már a képek is jól megszűrik az érdeklődőket, így csak a komoly vevők szeretnék megtekinteni az ingatlant.

Összességében kijelenthető, hogy ha az ingatlanról készült fotók hibátlanok, akkor az ingatlan sikeres eladásának az esélye is sokkal nagyobb.

Akár saját kezűleg, akár fotóssal szeretné elkészíteni a fotókat, a következő tippeket azonban érdemes szem előtt tartania, hogy valóban kiváló ingatlan fotók álljanak a rendelkezésére:

Legyen rend a fotózáskor!

Lehetetlen küldetés úgy kiváló fotókat készíteni, hogy nincs rend a szobában. Sokkal bonyolultabb fotózás közben, időt húzva kerülgetni a fényképbe belógó tárgyakat vagy a fotózás végén rengeteg időt szánni arra, hogy valahogy kikerüljenek a képbe nem illő részek. Szinte képtelenség nyugodtan úgy fényképezni egy teret, hogy nincs rend benne. Tehát a rendrakás , a lakás eladás és egyben a lakás fotózás nulladik lépcsőjének is tekinthető.

Készüljön „belépő kép” is!

Gyakori hiba a hirdetéseknél, hogy nem készül kép az ingatlan bejáratának szögéből, pedig a vevő így tudja elképzelni igazán, honnan-hová juthat. Általában ez is a kiindulópont, ahonnan belépünk egy lakásba, egy térbe. Innen lehet jól végig vezetni a leendő vevőt a lakáson.

A függőleges falsíkok ne legyenek ferdék!

Ez azt jelenti, hogy ami függőleges a helyiségben, az a képen is maradjon az. Ha ez nem sikerül, akkor nem lesz egyensúly a képen. Mindemellett amatőr benyomást is kelthet, ami rombolhatja a hirdetés minőségét. Érdemes addig keresni a megfelelő nézőpontot, amíg ez a probléma meg nem szűnik.

Ne szemmagasságból készüljenek a képek!

Ha abból a szemszögből fényképezi a szobát, ahonnan látja, akkor kissé lefelé fogja tartani a kamerát, amelynek az eredménye az lesz, hogy a függőleges vonalak dőlni fognak. Tartsa a kamerát inkább lentebb, így könnyebben “beállnak” a függőlegesek függőlegesbe.  Ezt a problémát könnyen megoldhatja a segédvonalak bekapcsolásával is, amely minden fényképezőgépbe, telefonba be van építve. A telefonban a beállításoknál úgy szerepel, mint “rács”.

Mindemellett érdemes vegyesen álló és fekvő képeket is készítenie a szobákról, ugyanis lesznek olyan nézetek, illetve helyiségek, amelyek álló képkivágásban többet mutatnak. Tipikusan ilyen a legtöbb lakásban a legkisebb helyiség, vagy általánosságban a kisebb helyiségek.

Legyen kéznél egy állvány!

Miért fontos az állvány használata? Mert könnyebben be lehet állítani a megfelelő kompozíciót, és akár olyan helyekre is be lehet állítani, ahova esetleg ön nem tud kamerával beállni.  Azonban más érvek is szólnak az állvány mellett: sokkal jobb minőségű képeket lehet készíteni vele, mint kézzel. Nem lesz ferde a kép és nem fog beremegni, mintha kézben lenne. Mindemellett felhelyezhető rá videókamera, külső vaku, vagy akár reflektor is, ha több fényre lenne szükség.

Legyen mindig elegendő fény!

Időzítsük a fotók elkészítését olyan időpontra, amikor a legtöbb fény van az ingatlanban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne szembe a nappal készüljenek a fotók, mert csak egy vakító maszat fog látszódni a képen.

Amit viszont nagyon nem ajánlott tenni: sötétben, lámpa mellett kattintani képeket, ugyanis ezek komorak, lehangolóak, élettelen képek lehetnek, amelyeket nem szívesen néznek meg az érdeklődők.

Fotózáskor javasolt az összes lámpa felkapcsolása is, még ha tökéletes természetes fény is szűrődik be. Így a lámpák extra ragyogást adnak a lakásnak, és megvilágítanak olyan részleteket is, amelyeket a természetes napfény sötétben hagy.

Érdemes több objektívet használni!

Amit röviden szerencsés tudni: a nagylátószögű objektív tágítja a teret, így egy kisebb lakás is jóval nagyobbnak tűnhet a fotón, valamint olyan sajátos perspektívája van, hogy be tudja mutatni a belső helyiségek térkapcsolatait is. A normál vagy a kisebb teleobjektívvel a lakás apró részleteit, hangulati elemeit lehet kiemelni.

  • 1 tipp: Az utómunka fontossága

Mivel emberek vagyunk, könnyen hibázhatunk. Ezért érdemes az összes képet kinagyítva, számítógépen is megtekinteni, és ha hibát fedezünk fel, azt azonnal kijavítani.

Például: előfordulhat, hogy egy nemkívánatos csillogás, vagy egy-két berendezési tárgy nincs a helyén, esetleg rossz a képkivágás. De még az is gyakori hiba, hogy a fotós vagy a kisállat látszódik a képen/tükörben. Azonban képszerkesztő, retusáló programokkal ezek az apróságok korrigálhatók.