A lakásvásárlás plusz költségei

A legtöbb ember életében egyszer eljön a várva várt pillanat, amikor megveheti élete első lakását. Egy dolgot azonban sokan elfelejtenek: akár százezres vagy milliós járulékos költsége is lehet egy ingatlan vásárlásnak.

Érdemes időben felkészülni, utánajárni, hogy milyen kiadásra lehet még számítani az ingatlan tényleges árán felül. Hogy megkönnyítsük a helyzetét, összeszedtük a legfontosabb fizetni valókat, amelyek még a vételáron kívül keletkezhetnek.

  1. Visszterhes vagyonátruházási illeték    

Talán ez a legmagasabb összeg, amivel számolni kell ingatlan vásárlás esetén. Ezt az összeget az Illetéktörvény százalékban határozza meg, így a befizetendő összeg az ingatlan értékétől függ. Érdemes szakember segítségét kérni, vagy alaposan utánanézni, hogy milyen kedvezményre lehet jogosult.

Például 2021. január 1-től, a CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanok mentesülhetnek a vagyonszerzési illeték alól. Ez körülbelül a vételár 4%-a lehet. Egy 18 millió forint értékű ingatlannál ez az összeg 700.000 forint lehet. De három gyerek esetén is elengedhetik a vagyonszerzési illetéket. Járjon alaposan utána, hogy az Ön helyzetében szükséges-e, vagy mennyi illetéket kell fizetnie.

2. Ügyvédi munkadíj

Ingatlan adás-vétel esetén szükség lehet egy ügyvédre vagy egy közjegyzőre is, aki a szerződést ellenjegyzett okiratba foglalja. Ebben az esetben a szerződés elkészítésének díját és a további felmerülő adminisztratív költségeket kell kifizetni az ügyvédnek. Az ügyvédi díj általában a vételár 0,7-1%-a+áfa. Ezt a költséget a vevő állja. Ha a 18 millió értékű lakást nézzük, akkor ez az összeg körülbelül 120.000-180.000 forint az ügylet bonyolultságától függően.

3. Ingatlanközvetítői díj

Ez a díj csak abban az esetben kerül kifizetésre, ha a vevő és az eladó ingatlanközvetítő segítségével, fele-fele arányban állapodik meg. De ez a költség legtöbbször az eladót terheli, amely a vételár 2-5%-a. Bár láthatunk olyan hirdetéseket, hogy szeretnék kihagyni az ingatlanközvetítő segítségét, nem érdemes meghozni ezt a döntést. Ugyanis egy jó, megbízható ingatlanos jutaléka hamar megtérülhet, hiszen ahelyett, hogy akár évekig húzódna az eladás, a szakértőnek köszönhetően gyorsabban, egyszerűbben, kényelmesebben és problémamentesen eladható az ingatlan, a vevőknek pedig segítség a megfelelő ajánlattételtől az adásvételi szerződés előkészítéséig.

4. Közjegyzői díj

Ez a költség hitelfelvételkor merülhet fel, ami főleg a hitel összegétől függ. Magyarországon jelenleg kötelező a lakáshitelt közjegyzői okiratba foglalni, díja pedig a vételártól függ. Általában 0,5 -1% között mozog. Érdemes lehet azonban egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tenni, mert így 30%-ra csökkenthető a közjegyzői díj. De az is előfordulhat, hogy a hitelintézet elengedi ezt a költséget. Javasolt ennek is alaposan utánanézni. A példánknál maradva egy  9 milliós hitelnél ez az összeg körülbelül 52.000 forint lehet.

5. Hitelfolyósítási díj

Ez az összeg hitelintézetként változhat, de általában 0,5-1% között mozog. Az is bankonként eltérő lehet, hogy milyen módon kell ezt a díjat kifizetni. Van, ahol előre bekérik, míg máshol átutaláskor vonják le ezt az összeget. De még az is előfordulhat, hogy a bank teljes mértékben elengedi ezt a költséget. A példánknál maradva  9 milliós hitelnél ez az összeg 90.000 forint lehet.

6. Földhivatali ügyintézés

Bár itt már nincs szó nagyobb összegről, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hogy tulajdoni lapra, térképszelvényre szükség lehet, melynek költsége 1.000 vagy 6.600 forint lehet. Ez attól függ, hogy a nem hiteles vagy a hiteles dokumentumra van szükségünk. Előfordulhat, hogy kétszer is ki kell kérni. Ugyanitt kell intézni az eljárási illeték befizetéseket a tulajdonjog, jelzálog esetében is, ami további 6.600 forintos költség lehet. Tehát egy hitelre vásárolt ingatlannál itt akár cirka 20.000 forinttal számolhatunk.

7. Lakásbiztosítás

Minden jelzálog- és lakáshitel felvételnél szükséges lakásbiztosítást kötni, ezért fontos ezzel a költséggel is számolni. Ezt nem kötelező a hitelt adó banknál megkötni, így ajánlott körbenézni a piacon, hogy van-e jobb lehetőség. 20-25 évre felvett hitelnél már 1-2.000 forinttal kevesebb díj is sokat számíthat. Egy 18 millió forintos lakásra körülbelül 29.000 forint lehet a lakásbiztosítás egy évre.

8. Értékbecslői díj

Bármi is legyen a jelzáloghitel célja, a bank minden esetben értékbecslést készíttet. Ezt csakis a bankkal szerződésben álló értékbecslő cég állíthatja ki. Az értékbecslői díj általában az ingatlan típusától függ. De vannak bankok, ahol egységes áron dolgoznak. Egy telek felbecsülése körülbelül 18.000 forint, míg egy társasházi lakásé 30.000-40.000 forint körül mozog.

9. Parkolási engedély

Javasolt időben elintézni a parkolási engedélyt, amennyiben fizetős részen sikerül megtalálnia álmai otthonát. Így nem kell stresszeznie mindig a lejárt parkoló idők és a büntetések miatt. Az engedély beszerzése magánszemélyként lakcímmel igazoltan 2.000-5.000 forintos költség lehet.(Büntetések nélkül)

10. Váratlan munkálatok a lakásban

Könnyen megeshet, hogy miután beköltözött a lakásába, akkor bukkan fel számos olyan hiba, amiket korábban nem vett észre. Ezért ajánlott ezekre a “meglepetésekre” is egy kis pénzt félretenni.

11. Költözés

Ha nincs az ismeretségi körben olyan ember, aki segíteni tud elszállítani a bútorokat, akkor gondolni kell egy költöztető cég segítségére vagy egy furgon bérlésére is.

Egy 18 millió forint értékű ingatlannál, 9 millió forint hitelfelvétellel, körülbelül 1 millió plusz költséggel lehet számolni (lakásfelújítás nélkül). Ezek a számok csak tájékoztató jellegűek, rengeteg mindentől függ, hogy a jelen piac és bankok szerint, minek, mennyi a költsége, mit kell feltétlenül befizetni és melyek azok a díjak, amelyeket az állam vagy a bank átvállal. 

Érdemes alaposan ennek a témának utánajárni, vagy hozzáértő ingatlanszakértő segítségét kérni, hiszen számos költséget meg lehet spórolni vele.