Ezeket a lakáshitel buktatókat kerülje el

A legtöbb ember életében előbb-utóbb eljön az a pont, amikor szeretne egy saját ingatlant vásárolni. A nagy izgalom hevében azonban képesek vagyunk rossz döntéseket meghozni és megfeledkezni arról, mekkora felelősséget vállalunk. Jelenleg, 2021 évének végén számos támogatás és még viszonylag kedvező hitelkamat segíti a párokat, a családokat abban, hogy végre saját otthonuk lehessen.

Ha Ön is épp ingatlanvásárlás előtt áll, és szeretne hitelt felvenni, akkor mindenképp olvassa el, milyen buktatókkal járhat ez a folyamat:

Mérje fel, hogy hitelképes-e

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy még azelőtt lefoglalózzák az ingatlant, hogy ki sem derült, megkapja-e a hitelt a vásárláshoz. Ez pedig óriási rizikót jelenthet. Ugyanis a foglaló általában a kialkudott vételár 10%-ának kifizetését jelenti. Amennyiben a hitelt nem kapja meg, és nem

tudja kifizetni a fennmaradó vételár részletet, úgy könnyen elbukhatja a foglalót.

Mindenféle online kalkulátorok helyett inkább beszéljen egy szakértővel, aki egy előzetes elbírálás alapján tájékoztatja önt, hogy mennyi hitelt vehet fel.

Ne szerződjön le rögtön az első bankkal

Azért mert a hitelügyintéző nagyon szimpatikus, vagy igen meggyőzően, megbízhatóan vázolta fel a lehetőségeit, még nem kell rábólintania rögtön az első lehetőségre. Ő is jutalékért dolgozik, így nem biztos, hogy a piacon lévő legjobb ajánlattal rukkol elő. Éppen ezért érdemes egy független hitelközvetítővel vagy akár több szakértővel is beszélnie, akik több pénzintézet hitel ajánlatait tudják önnek bemutatni.

Ne bízzon az online hitel kalkulátorokban

Tájékoztatás jelleggel talán érdemes lehet több pénzintézet online hitel kalkulátorát kipróbálni, azonban nagy csalódás érheti, ha ezek alapján hoz nagy döntéseket. Amennyiben úgy érzi, hogy itt az ideje belevágni a hitelfelvételbe, úgy mindenképp szakember segítségét kérje, akiben valóban megbízhat.

Derítse ki, milyen járulékos költségek várnak Önre

Néhány banki reklám megtévesztő lehet, amelyek az alacsony kamatú hitelekkel kecsegtetnek. Inkább a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató alapján hasonlítsa össze az ajánlatokat. A THM, a kamat mellett még számos más költséget is magában foglalhat: például a folyósítási díjat vagy a számlavezetési díjat, a  jelzáloghiteleknél az értékbecslést és a földhivatali ügyintézést. Tehát hitelfelvétel előtt ne csak a kamatot nézze, hiszen a járulékos költségek eltérőek lehetnek a különböző bankoknál.

Járjon utána az akcióknak

Nézzen utána az akcióknak, ugyanis vannak

időszakok, amikor a bankok kedvezményeket nyújtanak a hitelt igénybe vevőknek, de az is előfordulhat, hogy néhány költséget elengednek, így akár százezreket is megspórolhat. Egy jó hitelügyintéző fel fogja hívni a figyelmét erre.

Milyen esetben NEM vehet fel hitelt?

Több oka is lehet annak, ha nem kap hitelt, elutasítja a bank. Felsoroljuk a leggyakoribb eseteket:

  1. A jövedelme már nem terhelhető még egy hitellel
  2. Ön már adós, esetleg kezes egy másik hitelben
  3. Hitelkártya-tartozása van
  4. Negatív megjelenése van a KHR listán
  5. Napidíjas jövedelme van
  6. Olyan jövedelme van, amelyet a bank csak csökkentett mértékben fogadja el (Kata)
  7. A megvásárolni kívánt ingatlan értéke nem bírja el a felvenni kívánt hitel összegét.
  8. Ha kiderül, hogy szerencsejátékozik.(Ez bekért bankszámlakivonatból derülhet ki.)

De számos más oka is lehet annak, hogy miért nem hitelképes. 

Lakásvásárlás előtt először mindenképp keressen fel egy szakértőt vagy egy finanszírozó bankot, hogy kiderüljön, milyen lehetőségei vannak, hogy hitelképes-e, és ha igen, a jövedelme alapján mekkora összegre számíthat.