Ingatlan kifejezések, amelyeket érdemes tudni, II. rész

Ha nem szeretné, hogy megtévesszék egy ingatlan bemutatása során, úgy érdemes tudnia a következő ingatlannal kapcsolatos kifejezéseket:

Milyen komfortfokozatok léteznek egy lakásban?

  • komfort nélküli
  • félkomfortos
  • komfortos
  • összkomfortos, duplakomfortos stb.

Komfort nélküli lakás

A félkomfortos követelményeinek nem felel meg, azonban alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert. Van benne lakószoba, főzőhelyiség, WC, fűtése egyedi, vízvétel lehetősége biztosított.

Félkomfortos lakás

A komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, azonban legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel vagy WC-vel és villany- és vízellátással, egyedi fűtéssel rendelkezik.

Komfortos lakás

Az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű és rendelkezik lakószobával, főzőhelyiséggel, WC-vel, melegvíz ellátással, és közművesített. Egyedi fűtés mód jellemző rá.(Gázfűtés, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtés, elektromos hőtároló kályha.)

Összkomfortos lakás

Az a lakás, amely legalább 12 négyzetméteres alapterületű és rendelkezik lakószobával, fürdőszobával, WC-vel, konyhával, valamint adott a melegvíz-ellátás, biztosított a közművesítettség és központi fűtése van.(Táv-, egyedi-, központi-, vagy etázsfűtés).

Duplakomfortos lakás

Bár ez a lakás is az összkomfortos kategóriába tartozik, gyakran látható hirdetésekben duplakomfortosként megnevezve. Ez 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakást jelent, amely rendelkezik lakószobával, főzőhelyiséggel, 2 db WC-vel, 2 db fürdőhelyiséggel. Közművesített (villany-vízellátás, szennyvízelvezetés), melegvíz-ellátással, központi fűtéssel. (Táv-, egyedi-, központi vagy etázsfűtés).

Luxus komfortú lakás

Az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű és rendelkezik lakószobával, főzőhelyiséggel, WC-vel. Közművesített, melegvízzel-ellátott és központi fűtése van. Továbbá teljes biztonsági rendszer jellemzi (társasházaknál 24 órás portaszolgálat), tágas nappali, medence, teljes klimatizáltság, és saját fürdőszobával rendelkező hálószoba is tartozik az ingatlanhoz.

Szobák és más helyiségek

Félszoba

Olyan szoba, amely 12 négyzetméternél kisebb alapterületű.

Hall

Egy olyan ablaktalan helyiség, ahonnan ajtók nyílnak más szobákba. Körülbelül 8-10 négyzetméteres helyiség. Legtöbbször az előszoba vezet a hallba és étkezőt, amerikai konyhás nappalit vagy gardróbot alakítanak ki belőle.

Alkóv

Egy kisebb, ablaktalan helyiség vagy fülke, amely hálószobaként funkcionál, levegőjét és világosságát átboltozott, szélesebb nyíláson át kapja egy nagyobb utcai szobából.

Loggia (loddzsa)

Olyan erkély, amely nem lóg ki az épület síkjából, valamint felülről és két oldalról zárt. Könnyen beépíthető.

Franciaerkély, franciaablak

Bár erkélynek nevezzük, a valóságban szó sincs róla. Egy korláttal ellátott teraszajtót jelent ez a kifejezés. Igazán kilépni nem lehet, inkább egy ablakra emlékeztet. Funkciója, hogy megkönnyíti a szellőztetést, valamint több fényt enged be egy átlagos ablaknál.

Erkély

Az épület homlokzati síkjából kinyúló konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső tartózkodó tér, amely oldal irányban legalább félig nyitott. Általában fölötte is található egy erkély, és nem számít bele a hasznos alapterületbe.