Az ingatlanértékesítés hetedik lépése – Az adásvételi szerződés

Amennyiben sikerült megtalálnia lakása vevőjét vagy lakás keresőként rálelt álmai otthonára, akkor jöhet a következő lépés, az adásvételi szerződés megkötése.

Amikor megszületett a közös megegyezés, utána már szükség lesz egy saját ügyvédre is. Amennyiben lakást vásárol, úgy Önt terheli az ügyvédi díj. Ez a díj a szerződéskötéskor fizetendő. Az ügyvédi díj mértéke általában az ingatlan vételárának 0,7%-1%-a is lehet, mindez függ a szerződés bonyolultságától. Kisebb szerencsével alkudni is lehet belőle, érdemes megpróbálni.

Az ügyvéd feladata, hogy azonosítsa az ügyfeleket, elkészítse a szerződést, ellenőrizze az ingatlan tulajdoni lapját és intézze az ingatlan tulajdonjogában történő változás bejegyzését. A szokásos kötelező tartalmi elemek mellett fontos a szerződésbe belefoglalni, hogy a lakásban található berendezés benne foglaltatik-e a vételárban. Így a szerződéskötés után könnyen elkerülhetők a viták.

Az adásvételi szerződés aláírása után az ügyvéd benyújtja a földhivatalba a szerződést, így kerül a vevő bejegyzett széljegyre. Ennek a lényege, hogy utána már nem lehet másnak eladni az ingatlant. Amint a vevő kifizette a teljes vételárat az eladó tájékoztatja az ügyvédet és be lehet adni a tulajdonjog bejegyzési engedélyt. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített ügymenet. Gyakran előfordul még, hogy gondoskodni kell különböző bejegyzett terhek törléséről is nem beszélve a hitellel vásárolt ingatlanok szerződéseinek egyedi tartalom kívánalmainak. 

Gyakran ismételt kérdések, fogalmak:

Foglaló

A foglaló beleszámít a vételárba és az összege általában a vételár 10%-a, amit leggyakrabban készpénzben adnak át az eladónak a szerződés aláírásakor. Amennyiben az adásvétel a két szerződő fél önhibáján kívül hiúsul meg, úgy a foglaló visszajár. Ha a vevő megalapozott indok nélkül áll el a szerződéstől, úgy elveszíti a foglalót. Ha pedig az eladó gondolja meg magát, úgy a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni.

Tulajdonjog

Ha valaki ingatlant szerez, azt be kell jegyeztetnie az ingatlan-nyilvántartásba. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy az ingatlan azé marad, akié eredetileg volt. Ha az eredeti tulajdonos sem tudja hiteles dokumentummal igazolni a tulajdonát, úgy vásárolni sem lehet tőle. Tulajdont csak attól a tulajdonostól lehet vásárolni, aki be van jegyezve az adott ingatlan tulajdonosaként.

Okiratok, adatok az adásvételi szerződéshez

  • tulajdoni lap
  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya vagy adóazonosító jel
  • energetikai tanúsítvány, amit az eladó kötelezettsége elkészíttetni
  • az ingatlan pontos vételára
  • a vételár fizetési ütemezése
  • birtokba adás napja