Mi is az a tulajdoni lap? Milyen célt szolgál?

A tulajdoni lap egy olyan hivatalos dokumentum, amely az ingatlan tulajdonával kapcsolatos adatokat és jogi tájékoztatásokat, terheket tartalmazza. Magyarországon az ingatlanokat jelenleg az országos-nyilvántartó rendszerben lehet megtalálni.

Hol lehet beszerezni a tulajdoni lapot?

Kétféleképpen lehet hozzájutni:

a.) a területileg illetékes Földhivatalban (bármelyik Földhivatalban és  Kormányablakban intézhető)

b.) a Földhivatal online felületén

Plusz információ, hogy minden magánszemély 2 példányt lekérhet ingyenesen, saját ügyfélkapun keresztül.

Kétféle tulajdoni lap létezik: hiteles tulajdoni lap és nem hiteles tulajdoni lap másolat. A nem hiteles dokumentum ugyanazokat az információkat tartalmazza mint a hiteles, azonban nem mindenhol fogadják el. Ennek pedig két fajtája is létezik:

  1. Teljes másolat
  2. Szemle másolat

A két másolat között az a különbség, hogy míg a szemle csak az aktuális bejegyzéseket tartalmazza, addig a teljes másolat az ingatlan komplett történetét tartalmazza.

Mikor kérik a tulajdoni lapot?

Az eladási folyamat elején, amikor a vevőnek szeretnénk igazolni a tulajdoni viszonyokat, jogokat, terheket. Ekkor elég a nem hiteles változat is. Olcsóbb is, mint a hiteles és a célnak is tökéletesen megfelel. Továbbá az adásvételi szerződés megkötésekor az okiratot szerkesztő ügyvéd is igényt tarthat a friss tulajdoni lapra, amennyiben nem ő kéri le.

Mit kell ellenőrizni a tulajdoni lapon?

A dokumentum I. részéből derül ki, hogy milyen nagy az ingatlan alapterülete, fény derül a pontos besorolására (társasházi lakás, udvar, gazdasági épület stb…)

A II. rész tartalmazza, hogy hány tulajdonosa van az ingatlannak, mióta és milyen arányban oszlik el a tulajdonrész, valamint milyen jogcímen jutottak hozzá. 

A III. részben olvashatunk arról, hogy milyen teher van jelenleg az ingatlanon. (Például: jelzálogjog, haszonélvezeti jog, hitel stb.)

Érdemes alaposan utánanézni annak, hogy a már nem aktuális terhek le lettek-e törölve a földhivatalnál. Különben könnyen problémánk adódhat.

Mi az a térképszelvény? Miért van rá szükség?

Másképp ingatlan-nyilvántartási térképnek is nevezzük, amely a tulajdoni lap után a második legfontosabb dokumentum ingatlan értékesítésnél. Ez a hivatalos irat az egységes ingatlan-nyilvántartás része. Az ingatlanokkal kapcsolatos térképi változásoknak a dokumentálását az állami ingatlan-nyilvántartási térkép adatbázisban kezelik.

Fő feladata, hogy ábrázolja az ingatlanok földrajzi elhelyezkedését.

A térképszelvény a következő információkat tartalmazza:
-település neve
-helyrajzi szám
-épület, építmény
-település fekvése, földrészlet határvonala

Egy ingatlan bemutatásánál kulcsfontosságú szerepet tölt be az őszinteség, hiszen ha az eladó minden információt megoszt az érdeklődővel -legyen az pozitív vagy negatív- akkor azonnal jó benyomást kelthet, viszont ha eltitkol kisebb-nagyobb problémákat, abból hátborzongató kellemetlenség is adódhat.