Hogyan készítse fel ingatlanát a bemutatásra?

A legtöbb vevő paraméterek alapján keres új ingatlant: legyen két vagy három szobás, erkélyes, kertkapcsolatos stb. Azonban a végleges döntés érzelmi alapon születik meg. A vevő csakis akkor fog igent mondani, ha otthonosan érzi magát és el tudja képzelni az életét az adott ingatlanban.

Ezért fontos, hogy mire a bemutatóra kerül a sor, addigra az ingatlan olyan lenyűgöző formában legyen, mint még sosem. Ez persze egy kis fáradozással járhat, azonban így sokkal többet nyerhetünk, mint gondolnánk. Pár plusz munkával már akár 2-10%-ot is lehet profitálni eladásnál. Jól hangzik, igaz?

Tervezzen meg mindent alaposan

Mielőtt úgy döntene, hogy megválna otthonától, érdemes a családdal vagy egy szakemberrel átbeszélnie, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket mindenképp meg kellene csinálnia, javítania és mi az, amivel már nem érdemes foglalkoznia. Vannak olyan esetek, amikor elég, hogyha patyolattiszta és múzeumot megirigylő rendet varázsol az otthonába, azonban olykor nagyobb munkálat is szükséges lehet. Ez általában az ingatlan állapotától függ. Mindenképpen írja össze, milyen feladatok elvégzése szükséges és vegye figyelembe a költségek megtérülését is.

Ellenőrizzen le mindent

Érdemes megnéznie, hogy minden rendeltetésszerűen működik-e az ingatlanában. Jegyzetelje fel, hogy mit kell megjavítani, kicserélni. Természetesen itt nem felújításról van szó, csupán olyan karbantartási teendőkről, amely által a lakás úgy fog működni, ahogyan kell. Mivel ezek a munkálatok porral és piszokkal járhat, így ajánlatos ezzel a művelettel kezdeni az ingatlan felkészítését.

7+1 teendők, amelyeket érdemes elvégeznie otthonában, mielőtt vevőt fogadna

Ha már megvan az időpont, mikor jön a leendő vásárló, érdemes írnia egy nagytakarítós csekklistát, és pontról pontra végigmennie rajta:

  1. Legyen szemkápráztató rend és makulátlan tisztaság az egész ingatlanban.
  2. Ügyeljen a beépített szekrényekre, hogy a ruhák katonásan sorakozzanak.
  3. A cipők legyenek eltéve, a kabátok pedig rendezetten álljanak a fogason, ügyelve arra, hogy a vevőnek is maradjon egy üres hely.
  4. A konyha legyen tiszta és rendezett, az összes edény legyen elpakolva és ne főzzön épp akkor, amikor vevőt vár. A konyharuha legyen tiszta, a szemetes tiszta és szagtalan, a fiókok és a polcok pedig rendben várakozzanak a betekintésre.
  5. A hálószobában, gyerekszobában legyen bevetve az ágy és lehetőleg letakarva, az ablakok pedig tiszták, hiszen a vevők általában megnézik a kilátást.
  6. A fürdőben ne legyen szem előtt a szennyes, a törölközők pedig lehetőleg a szekrényben sorakozzanak. A kéztörlő legyen tiszta, a mosógép pedig becsukva. Szüntessük meg a tusfürdő kiállítást és csak a legszükségesebbek dolgok legyenek láthatóak. A kád csillogjon a tisztaságtól, a csap ne csöpögjön, a toalett ülőke pedig legyen lehajtva.
  7. Ha belépünk a tárolóba, szép rend fogadjon minket, különben a vevő azt gondolhatja, hogy itt aztán nem igazán lehet elférni, nem praktikus ez a helyiség.

Plusz pár jó tanács: Az ingatlan egész területén legyen felsöpörve, felporszívózva, felmosva, kiszellőztetve. Háziállatunkat lehetőség szerint bízzuk rá valakire, amíg tart a lakásbemutató. Ha pedig piszkos a fal vagy extrém a színe, érdemes átfestetni, hogy kellemesebb benyomást keltsen a vevőben. Jól bevált trükk az is, ha a vevő érkezése előtt főz egy friss kávét, így kellemes, otthonos illat fogadja az érdeklődőt. Azonban egy jobb minőségű légfrissítő is hatással lehet a vendégre. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba, mert túl feltűnő vagy akár zavaró is lehet.

Ha odafigyel ezekre az apró, de annál fontosabb részletekre, akkor nagyobb eséllyel adhatja el sikeresen az ingatlanát, mint más.