Végre fellélegezhetnek a vásárlók – lakáspiaci fordulat várható

Eddig csakis arról olvashattunk, hogy évről évre folyamatosan emelkednek az ingatlan árak. Azonban most fordulhat a kocka. A magas árak miatt megcsappant az érdeklődés a lakások iránt, így egyre több eladó lakás kerül ki a piacra. A nagyvárosokban körülbelül 5000-rel nőtt az eladó lakások száma.

Az elmúlt években az erős kereslet határozta meg a piacot, hiszen az eladók diktáltak. Ez volt a fő oka annak, hogy jelentős drágulást észlelhettünk. Azonban 2019 második felétől elkezdett csökkeni a kereslet, ezáltal lelassult a drágulás és szélesebb lett a kínálat is.

Jelenlegi árak a nagyobb városokban

Ezekben a városokban stagnálnak az árak nyár óta:

Budapest: 0,8%-os emelkedéssel 727. 000 Ft/nm

Debrecen: 1,5%-os emelkedéssel 469. 000 Ft/nm

Kecskemét: 3,3%-os emelkedéssel 410. 000 Ft/nm

Szegeden: 0,5%-os emelkedéssel 385. 000 Ft/nm

A következő városokban pedig növekedtek az árak:

Salgótarján: 20%-os emelkedéssel 171. 000 Ft/nm

Kaposvár: 12%-os emelkedéssel 295. 000 Ft/nm

Zalaegerszeg: 11%-os emelkedéssel 309. 000 Ft/nm

Forrás: ingatlan.com

De mi a helyzet Miskolcon?

Júniushoz képest jelentős növekedés történt a miskolci ingatlanpiacon. Míg 2019 nyarán az átlagos négyzetmétárár körülbelül 238.000 Ft volt, addig decemberben ez az összeg már 277.000 Ft/nm-re változott, ami 16,4%-os emelkedést jelent. Ennek az egyik fő oka az lehet, hogy folyamatosan nőnek a bérek, ehhez pedig igazodnak az ingatlan piaci árak, a másik ok pedig arra vezethető vissza, hogy egyre több újépítésű társasházakat építenek, amelyeknek négyzetmétere drágább, mint a régi építésűeknek. De azt se felejtsük el, hogy Miskolc folyamatosan fejlődik, így már rengeteg egyetemista dönthet úgy, hogy tanulmányaik után szívesen maradnának Miskolcon és beköltöznének egy újépítésű, saját ingatlanba. 

Mindemellett eddig kedvezményes lakásáfával tudtak kalkulálni, amely 5%-os áfát jelent. Azonban a helyzet megváltozhat 2019 decemberétől, hiszen újra 27%-ra emelkedhet a lakásáfa, így lelassulhat az ingatlanértékesítés és tovább drágulhatnak az újépítésű ingatlanok.

Erős kínálat várható

Azok a lakás tulajdonosok, akik követték eddig az ingatlan árakat, most már elkezdenek kilépni a piacra. Ameddig lehetett, csak vártak, hogy a lehető legmagasabban tudják eladni az ingatlanjukat. Azonban ők is érzékelik, hogy az árak tetőzése elérte a maximumot és a drágulás teljesen lelassult vagy pedig stagnál. A legtöbben egyébként eladás után egyből vásárolnak is, így számukra ez egy kedvező szituáció.

A kínálati piac megerősödését az is bizonyítja, hogy az ország nagyobb városaiban nyár óta körülbelül 5 ezerrel több lakást hirdettek meg, mint amennyi eladásra került. Korábban még csak pár százas különbség volt a két adat között.